maandag 9 januari 2017

Eerste schooldag en zindelijkheidstraining

Vandaag gaat mijn zoon voor het eerst naar school. Een spannende dag dus, vooral voor de mama. En meteen moet ik ook iets bekennen: ik ben er niet in geslaagd om hem zindelijk te krijgen voor deze grote dag.

Nochtans ben ik er op tijd aan begonnen - een half jaar geleden ben ik vol goede moed gestart. Een potje hadden we al op zijn geboortelijst geplaatst, en ik had me ook de nodige literatuur aangeschaft (zijnde "Zindelijk maken is kinderspel" - ondertussen weet ik al beter). Echt vlot verliep het proces niet. Het was al een heel gedoe om hem hoe dan ook op dat potje te krijgen - laat staan dat hij er een plasje op zou doen. In geen enkele boek staat vermeld van 'hoe krijg ik mijn kind 5 seconden stilzittend op het potje' zonder hysterische buien, valpartijen, krijsen en dergelijke meer. Na weken van proberen is dat onderdeel gelukt - mede dankzij de IPad.

Daarna heeft het nog weken geduurd eer het eerste plasje in het potje was. En daarna nog een paar maanden voor daar was systematiek in begon te komen. Nochtans, ik beloon hem uitgebreid als hij op het potje zit, en zeker als hij plasjes doet. Ik heb ook boekjes aangeschaft zoals 'Op je potje, Konijn'. En ik heb een hele collectie onderbroekjes. Die laatste liggen echter weer in de kast, en zijn vervangen door oefenpampers. Want met een natte broek rondlopen had helemaal geen effect, en op een gegeven moment raakte ik het echt wel beu om alles weer op te moeten kuisen.


Dus ja, vandaag is de zoon dus met pamperbroekje naar school vertrokken. Ik hoop dat de juf hem zonder hysterische buien op een potje of een toilet krijgt. En ondertussen oefenen we thuis duchtig verder. Maar zindelijk maken is toch niet altijd kinderspel, die les heb ik ondertussen wel geleerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten