zaterdag 22 april 2017

Loopbaanbegeleiding

Een dik jaar geleden zat ik nu rond deze periode op het einde van mijn zwangerschapsverlof, en ook aan het einde van mijn contract. Ik had helemaal geen flauw idee van wat ik hierna wou gaan doen op professioneel vlak. Ik had namelijk jaren gewerkt aan een doctoraat, maar inhoudelijk liepen de mogelijkheden wat ten einde, en het was hoe dan ook de tijd om met mijn leven een andere richting uit te slaan.

De onzekerheid van niet weten wat me te wachten stond, of waar ik naartoe zou gaan vond ik op dat moment verschrikkelijk. Achteraf gezien is het altijd eenvoudig, en weet je wel dat de dingen goed komen, maar op het moment zelf heb je helemaal geen perspectieven, enkel één grote zwarte leegte.

Het volgen van loopbaanbegeleiding een goed jaar terug geef mij enorm geholpen. Dit wordt enorm gesubsidieerd door de overheid, dus ik kan het eigenlijk enkel maar aanraden.

Enkele lessen die ik daaruit geleerd heb zijn:

- In je ideale job kun je je inhoudelijk helemaal uitleven, en vind je ook nog een perfecte gezins- & werkbalans. De kans om deze job te vinden is heel klein. Dus bepaal voor jezelf welke toegevingen je wel en niet bereid bent om te geven.

- Het is geen ramp als ik een job zoek die niks te maken heeft met mijn bachelordiploma, masterdiploma of doctoraat. Ik voelde zelf een enorme druk om verder in de richting van statistiek te gaan, terwijl ik me op dat vlak helemaal niet creatief zou kunnen uitleven, wat ik evenzeer belangrijk vind. Het loslaten van dit 'moeten'-gevoel, was voor mij een enorme bevrijding.

- Doelgerichter solliciteren, want op een gegeven moment was ik overal rond aan het zoeken, zelf naar jobs die ik helemaal niet zou willen doen.

- Lange termijn plannen opstellen. Wat me ertoe gestimuleerd heeft om toch op zoek te gaan naar bijscholingen enzovoort, om me eventueel om te scholen. Deze heb ik uiteindelijk niet gevolgd, omdat ik ondertussen al een leuke job had gevonden, maar als dit niet het geval was geweest, dan had ik mijn horizon wel wat ruimer gemaakt.

Afbeeldingsresultaat voor keep calm job


Ondertussen zijn we een jaar verder, en heb ik een leuke job gevonden. Geen vast contract, dus nog steeds geen zekerheden op lange termijn. Maar ik heb ondertussen wel al een plan B, en een plan C, plan D,... voor mocht ik deze keer zonder werk vallen. Ik weet deze keer heel goed waar ik naartoe wil.

Dus loopbaanbegeleiding, ik kan je het alleen maar aanraden!

6 opmerkingen:

 1. Wel fijn deze begeleiding en dat je inmiddels een leuke baan hebt gevonden, hopelijk heb je snel ook wat meer vaste zekerheid x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook een jaar loopbaanonderbreking gedaan. Ik super blij dat ik dat heb gedaan. Ik vond het goed om uit te zoeken wat ik precies wil.
  Ik raad het ook aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gaaf dat je een baan hebt gevonden. Soms weet je ook niet wat de juiste baan voor je is. Handig zo'n traject dan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat je een job gevonden hebt die je bevalt. Ik begin volgend jaar aan mijn bachelor, dus hoef me nog niet meteen zorgen te maken over de juiste job vinden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn deze begeleiding en dat je een baan gevonden hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn dat je een baan hebt gevonden! Handig zo'n traject inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen